top of page

הפרוייקט ביצע בחינה טכנו-כלכלית להפקת מלוא הביקוש לחשמל בישראל ממקורות מתחדשים. ממצאי המחקר מראים כי ניתן להגיע בישראל עד לכדי 80% מקורות מתחדשים מסך צריכת החשמל, וזאת ללא תוספת עלות למשק האנרגיה.

 

אנרגיה זולה וזמינה היא המשאב הבסיסי והחיוני ביותר לתפקוד החברה והכלכלה המודרניות ולביטחון הלאומי. אולם ספק אם יש תחום שבו הידע ותשומת הלב הציבוריים מצויים ביחס הפוך לחשיבותו כמו במשק זה. הפורום הישראלי לאנרגיה פועל מאז שנת 2007 להרחיב, להעמיק ולפתח את השיח הציבורי בתחום האנרגיה, במטרה לקדם משק אנרגיה בר־קיימה לישראל. המחקר שלהלן הוא חלק חשוב ממאמץ זה.


משק האנרגיה של ישראל מצוי בעיצומה של מהפכה דרמטית, אשר תשנה לחלוטין את פניו בשנים הקרובות. במהפכה זו גלומים יתרונות גדולים עבור כל אחד ואחת מתושבי ישראל, אך מימושם מחייב חזון מוגדר וארוך טווח למשק זה. ההחלטות המתקבלות בימים אלו בשורה של נושאים הנוגעים למשק האנרגיה יעצבו את פניו לעשורים הבאים; אולם למצער, החלטות אלו מתקבלות לאורה של מדיניות ממשלתית שמרנית, שאינה הולמת את המציאות במשק האנרגיה העולמי והישראלי.


האם אכן אפשר להסב את משק האנרגיה של ישראל למשק מתקדם, שיבטיח לתושבי ישראל ביטחון אנרגטי ובתוך כך לצמצם את פליטות גזי החממה ואת זיהום הסביבה? האם אפשר לספק את הביקוש הגדל לאנרגיה בישראל ממקורות מתחדשים בני־קיימה? מהי העלות הכרוכה בכך? מטרתו של המחקר "לקראת אפס פליטות פחמן בישראל" היא לתת תשובות יסודיות ומעמיקות לשאלות אלו, ולהציב בפני הציבור ומקבלי ההחלטות חזון בר־מימוש למשק אנרגיה בר־קיימה בישראל.


בעשור החולף פורסמו מחקרים אחדים מטעם הממשלה וגורמים חוץ־ממשלתיים, אשר בחנו את סוגיית הפקת האנרגיה ממקורות מתחדשים בישראל, כחלק מהמאבק במשבר האקלים. עם זאת, מחקרים אלו היו תאורטיים במהותם, ללא ההתאמות הנדרשות לתנאי משק האנרגיה הישראלי, וללא הסתכלות רחבה על מכלול מרכיבי משק האנרגיה המקומי והעולמי, ובפרט על השילוב הנדרש בין הפקת האנרגיה לבין ייעול השימוש בה.


מחקר ייחודי זה נערך בהשראת עבודות דומות שנערכו בבריטניה, באוסטרליה ובמדינות נוספות, אשר בהכנתן היו מעורבים מאות חוקרים ואנשי אקדמיה מן השורה הראשונה. התאמנו את המחקר למאפייניו ולצרכיו הייחודיים של משק האנרגיה בישראל, והשתמשנו במתודולוגיה שפיתחנו. זוהי הפעם הראשונה שמוצגת לציבור בישראל חלופה בת־מימוש למשק אנרגיה עתידי, בר־קיימה בישראל. אנו מקווים כי המחקר ירחיב את השיח הציבורי באשר למשק האנרגיה, וישמש את מקבלי ההחלטות; הפורום יפעל בקרב בעלי העניין השונים כדי לקדם את יישום המלצותיו.


פליטת גזי החממה בישראל מקורה במגזרים שונים: משק החשמל; ענף התחבורה; התעשייה; החקלאות והפסולת. בשל המסגרת המוגבלת שעמדה לרשותנו מתמקד המחקר בשלב זה במשק החשמל, שהוא המקור העיקרי לפליטות גזי חממה ולזיהום האוויר בישראל. אנו מקווים להרחיב ולעדכן עבודה זו בעתיד, ולכלול בה ניתוח של צמצום הפליטות במגזר התחבורה ובמגזרים נוספים.

 

אפס פליטות פחמן בישראל

bottom of page