top of page

מיזוג ואקלום

אחד מצרכני האנרגיה הגדולים במשק הינן מערכות המיזוג. מערכות אלו בעייתיות במיוחד משום שהן

פועלות בשעות שיא הביקוש לחשמל ולכן הן מעלות את הדרישה לתשתיות ייצור חשמל והולכה. כתוצאה מכך צרכני החשמל נאלצים לממן תשתיות יקרות העומדות ללא שימוש ברוב ימי השנה, מוכנות לתת מענה בימי שיא הביקוש. כדי למנוע בזבוז משאבים זה יש לצמצם ככל האפשר את צריכת החשמל למערכות המיזוג והחימום.

מערכות מיזוג משתמשות בעיקרון הפיסיקלי על פיו גז נדחס פולט את החום האצור בו (מייצר תחושת חימום), ובשעת הפחתת הלחץ הגז קולט חום מסביבתו (מייצר תחושת קירור). מדחס המזגן דוחס את גז הקירור ביחידה החיצונית (הנקראת 'מעבה') ופולט החוצה את החום האצור בגז. הגז הדחוס מוזרם ליחידה הפנימית (הנקראת 'מאייד'), שם מופחת הלחץ והגז מתקרר. ניתן להפעיל את המערכת גם בכיוון ההפוך, כך שהיא תחמם את הפנים ותקרר את החוץ. מכאן, שמערכת המיזוג מעבירה את החום מן הפנים אל החוץ (בשעת קירור), או מן החוץ פנימה (כאשר היא מחממת) ואינה 'מייצרת' קור.

יעילות מערכת המיזוג מאופיינת במקדם היעילות (COP – coefficient of performance). מקדם זה מתאר את כמות הקור (או החום) שהמערכת מעבירה בין הפנים לחוץ עם כל יחידת אנרגיה הנלקחת מרשת החשמל (קוט"ש). כך, למשל, מזגן בעל COP=3.2 מעביר חום בכמות של 3.2 קוט"ש על כל קוט"ש הנצרך מהרשת. עם התקדמות הטכנולוגיה עולה ה-COP של מערכות המיזוג, ובמקביל עולות גם התקנות המחייבות של משרד האנרגיה. מכאן, שככל שהמערכת חדשה יותר, מקדם היעילות יהיה גבוה יותר.

מערכות המיזוג מדורגות על פי מקדם היעילות שלהן באותיות לועזיות, כך שמזגן המדורג A יהיה היעיל ביותר, B פחות, וכן הלאה. מערכת הדירוג 'מתקדמת' יחד עם עליית התקנות המחייבות, כך שמזגן שדורג לפני מספר שנים כ-A יהיה כיום בדירוג נמוך של C או D. יש לזכור שעם השחיקה המכנית יורד מקדם היעילות של המזגן, כך שמזגן ישן יפעל במקדם יעילות נמוך יותר מהמקדם המוצהר.

אינוורטרים: מזגן אינוורטר הינו מזגן המסוגל לפעול באופן רציף מעוצמה נמוכה ועד לעוצמה המכסימלית, וזאת, בניגוד למזגן רגיל המשתמש בטרמוסטט – כאשר הטמפרטורה עולה מעל לטמפרטורת היעד הוא מתחיל לפעול בעוצמה מלאה, וכשהטמפרטורה נמוכה מספיק הוא כבה, והטמפרטורה מתחילה לעלות חזרה. מחד, מזגני טרמוסטט יוצרים מחזורי חום וקור, כך שרוב הזמן אין בחלל טמפרטורה נוחה, ומאידך, התהליך גורם לצריכת חשמל גבוהה. בניגוד לכך, מזגני אינוורטר, לאחר שקיררו את החלל לטמפרטורה המתאימה, עוברים לעבודה בעומס חלקי. כך הם שומרים על הטמפרטורה אחידה, וגם מסוגלים להעלות את יעילות הקירור באופן דרמטי. כתוצאה מכך, מזגני אינוורטר משרים תחושה תרמית נוחה, יחד עם יעילות עבודה יוצאת דופן.

צ'ילרים: במבנים גדולים משתמשים במערכת מרכזית המשתמשת בצנרת מים כדי לפזר את הקור (או החום) בבניין. בכל חדר ישנה יחידה (הנקראת יט"א – יחידת טיפול אויר) המשתמשת במים הצוננים לקירור האוויר, והמים שהתחממו חוזרים לצ'ילר לקירור נוסף.


עדכונים אחרונים
חיפוש בעזרת תגיות
עקבו אחרינו
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page