נייר עמדה: הרפורמה בחברת החשמל ובמשק החשמל של ישראל (הוגש לועדת יוגב)
רקע
"הנושא הכבד הוא הקשיים הפיננסים שיש לחברת החשמל במובן זה שנוכח מדיניות ארוכת שנים של אגף התקציבים באוצר להוריד את חברת החשמל לברכיים מדיניות שהצליחה בסופו של דבר. צריך לזכור שהחשמל לציבור יעלה הרבה יותר ולא הולכים לתחרות סתם כך. איך אמר מי שאמר - מי שרוצה תחרות שילך לאולימפיאדה. מי שרוצה חשמל זול לציבור לא צריך לפרק אלא לייעל אותה ולהביא לשינוי הסכמים."
שר האנרגיה לשעבר, ד"ר עוזי לנדאו, ינואר 2012.
א. הרפורמה במשק החשמל היא תהליך מרכזי המשפיע על פעילות הכלכלית במשק, על הפערים החברתיים, יחסי החוץ ועל חוסנה וביטחונה של ישראל. לפיכך, את תהליך הרפורמה צריכים להוביל שיקולי אנרגיה (דוגמת בטחון אנרגטי לתושבי ישראל) – ולא שיקולים פוליטיים וכלכליים.
ב. מבנה משק החשמל חייב להגזר מיעדיו ארוכי הטווח, קרי צרכי האנרגיה של ישראל בעשורים הקרובים. לפיכך, תהיה זו טעות לקבל החלטות לפני שהושלמה העבודה על תכנית האב ועל תמ"א 41, הקובעות את צרכי ויעדי משק האנרגיה. יש להמתין עם תכנון וביצוע הרפורמה במשק זה עד להשלמת תכנית האב, אשר תקבע צרכים ויעדים אלו.
ג. הרפורמה המוצעת במשק החשמל מתבססת על תכנית שהוכנה ב-1992, בהשראת המודל הבריטי. תהיה זו טעות ליישם רפורמה זו מבלי ללמוד לעומק את הנסיון שנצבר ברפורמות דומות ואת תוצאותיהן במדינות אחרות. רפורמה שמטרתה העיקרית היא החלפת מונופול ציבורי במונופול פרטי או בדואופול, כפי שארע ברפורמות בעולם, לא תביא בהכרח לשיפור השרות או הוזלת עלויות לצרכנים.
ד. התאמת מבנה המשק, במסגרת הרפורמה, למגמות הנצפות בעולם, ובראשן ייצור חשמל מבוזר, מיקרו-גנרציה, הרחבת השימוש באנרגיה מתחדשת והתייעלות אנרגטית. מרכיבים אלו במבנה משק החשמל יהיו שונים באופן מהותי מצרכיו וממבנהו הנוכחי, כפי שעוצב לפני למעלה מ-90 שנה.