top of page

עדכון על פעילות הפורום לקראת השנה החדשה תשע"ד

שלום רב,

ברצוני לברכך לשנה טובה, שתהיה שנה של שגשוג והצלחות, במיוחד אאחל לכולנו הצלחה בקידום אנרגיה בת קיימא, למען סביבה וחברה טובה יותר בישראל.

בפרוס השנה החדשה, אני רוצה לעדכנך על פעילות הפורום הישראלי לאנרגיה בשנה החולפת, ועל תכניותינו לשנה הקרובה.

בשבוע שעבר, ערב ראש השנה, הציב אותי מגזין דה-מרקר בראש רשימת האישים המשפיעים בחברה האזרחית בישראל בשנת 2013, יחד עם מיכל שוקרון וספיר סלוצקר-עמרן, על רקע הקמפיין הציבורי הרחב אותו הוביל הפורום הישראלי לאנרגיה בשנה החולפת בסוגיית ייצוא הגז הטבעי. בחירה זו מסמלת לטעמי את המקום החשוב אותו ממלא היום הפורום בקידום מדיניות אנרגיה בזירה הציבורית בישראל.

לצד סוגיית הגז הטבעי, לה היה מקום מרכזי בפעילותנו השנה, התמקדנו השנה בהשלמת שני פרוייקטים גדולים: "לקראת אפס פליטות פחמן ישראל", המציב חזון בר-קיימא למשק האנרגיה של ישראל; והמשכו של הפרוייקט המשותף (עם מרכז השל לקיימות, מרכז השלטון המקומי וארגון ICLEI הבינ"ל) לקידום התייעלות אנרגטית ברשויות המקומיות בישראל. שלושת אלו מייצגים את השילוב הייחודי בעבודת הפורום, בין מחקר רב-תחומי, קידום מדיניות ופעילות ציבורית; תוך שימת דגש על שיתוף פעולה עם ארגונים נוספים ועם בעלי העניין במשק האנרגיה, ויצירת שיח ציבורי בנושא.

"לקראת אפס פליטות פחמן בישראל"

המחקר "לקראת אפס פליטות פחמן ישראל", אשר יוצג בראשית חודש אוקטובר במושב ייעודי בכנס האגודה הישראלית לאקולוגיה, נערך על ידי הפורום בשיתוף חוקרים מהאקדמיה ויועצים חיצוניים. המחקר, המתבסס על מחקרים דומים שנערכו במדינות שונות בעולם בשילוב מתודולוגיה ייחודית, מלמד כי ניתן להסב את משק החשמל בישראל משימוש בדלקים מחצביים מתכלים ומזהמים לשימוש במקורות מתחדשים בני-קיימא דוגמת הרוח והשמש, וכי ההתייעלות האנרגטית היא קריטית להשגת יעדים אלו.

מקומו של הגז הטבעי במשק האנרגיה הישראלי

אף שהפורום מאמין כי משק האנרגיה של ישראל חייב להתבסס על שיעור גדל והולך של מקורות מתחדשים בני-קיימא להפקת אנרגיה, הרי שמרבצי הגז הטבעי הגדולים שנתגלו לחופי ישראל בשנים האחרונות יצרו מציאות חדשה במשק האנרגיה. הגז הטבעי הוא אמנם דלק מחצבי מתכלה ומזהם, אולם השפעתו על זיהום הסביבה פחותה בהרבה מן הפחם ומן הסולר. אנו מאמינים כי שימוש מושכל בגז כ- "דלק מעבר", יאפשר להביא את ישראל לעידן האנרגיה המתחדשת.

עם זאת, משק הגז בישראל נשלט על ידי קבוצה קטנה של חברות, אשר מפעילות לחצים גדולים על הממשלה, במטרה להטות החלטות אשר ישפיעו על עתיד משק האנרגיה, לטובת אינטרסים כלכליים צרים. בשנה החולפת, פעל הפורום רבות בנושא הגז, בלימוד ובמחקר, כמו גם בפעילות ציבורית ענפה. הפורום גיבש והוביל קואליציה רחבה של ארגוני סביבה, כלכלה, צרכנות וחברה, לפעילות משותפת בנושא מיקסום תועלות הגז הטבעי לישראל וכנגד ההחלטה על ייצוא הגז. הקמפיין כלל שלל אפיקי פעולה ובהם פעילות תקשורתית וברשתות החברתיות, מחאה ציבורית, עבודה מקצועית ומשפטית. הקמפיין הציבורי בסוגיית ייצוא הגז הפך, בניגוד לכל הציפיות, לאחד המאבקים הציבוריים הגדולים והחשובים בישראל בשנה האחרונה. הפורום גאה להיות שותף לעתירה כנגד החלטת הממשלה לייצא את הגז, אשר תידון בשבוע הבא בפני הרכב מורחב של בג"צ. העתירה הוכנה והוגשה על ידי משפטני המרכז האקדמי למשפט ועסקים בר"ג, ומלבד הפורום שותפים לה העמותה לכלכלה בת קיימא, יו"ר האופוזיציה, ח"כ שלי יחימוביץ', יו"ר הכנסת לשעבר, ח"כ רובי ריבלין, יו"ר ועדת המדע של הכנסת, ח"כ משה גפני ויו"ר ועדת הכלכלה, פרופ' אבישי ברוורמן. בעתירה, שהוגשה יום לאחר החלטת הממשלה, אנו דורשים כי סוגיית ייצוא הגז תידון באופן שקוף וגלוי בכנסת.

התייעלות אנרגטית ברשויות המקומיות

תחום מרכזי נוסף בו פעלנו השנה היה המשכו של הפרוייקט לקידום התייעלות אנרגטית ברשויות המקומיות בישראל, במסגרתו המשיך הפורום לסייע לרשויות מקומיות בישראל להניע תהליכי התייעלות אנרגטית. קידמנו את הקמתה של מנהלת לנושאי אנרגיה בשמונה רשויות בצפון הארץ (המאוגדות באשכול גליל מערבי) אשר פרסמה מכרזים לביצוע תהליכי התייעלות, העברנו הכשרות לאנשי מקצוע ברשויות המקומיות וסייענו בגיוס מימון ממשלתי לפרוייקטים להתייעלות, כמו כן השתתפנו בהובלת משלחת ראשי ערים ומנכ"לי עיריות לסיור באירופה בנושא התייעלות אנרגטית עירונית.

בשנה הקרובה נמשיך את פעילותו בתחומים מרכזיים נוספים הנוגעים למשק הגז, ונפעל לקדם את אימוצן של מסקנות מחקר "אפס פליטות פחמן בישראל" בתהליכי קבלת ההחלטות. נמשיך לעבוד באופן שוטף מול חברי הכנסת ומשרדי הממשלה השונים, כמו גם בעלי העניין הרבים במשק האנרגיה, לקידום אנרגיה בת קיימא בישראל.

יעל כהן פארן

מנכ"ל הפורום הישראלי לאנרגיה

עדכונים אחרונים
חיפוש בעזרת תגיות
עקבו אחרינו
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page